woensdag 15 februari 2012

Het spoor bijster of de ontspoorde Koninkrijkjes

door Cor StokerWie de afgelopen winterperiode met het openbaar vervoer moest reizen werd onverwacht geconfronteerd met een soort van 3e wereld trein toestanden, ze reden wel/niet, kwamen soms aan, soms ook niet, waren vol, of vertrokken leeg omdat niemand wist dat hij vertrok.

Chaos op de stations, chaos alom en dat allemaal omdat er wat sneeuw was gevallen en het vroor, hetgeen in ons land echt niet uniek is in de winter, maar ja de NS heeft ook last van de herfst dan vallen er namelijk bladeren en zomers van de warmte want dan werken ineens ook sommige wissels niet meer.Kortom een chaotisch bedrijf dat miljoenen (miljarden) van de staat heeft gekregen om een concurrerend alternatief te zijn voor de in een file’s vastgelopen natie, geprivatiseerd, want dat zou de concurrerende werking ten goede komen en de exploitatie verbeteren.

Aan de top worden marktconforme salarissen verdient, de dames en heren zijn gehuisvest in perfecte kantoren en voorzien van auto met chauffeur want schijnbaar zijn zij te goed of te slim om niet afhankelijk te zijn van het eigen product.

Enorme stationcomplexen met winkelgalerijen werden aangelegd, prachtige matrixborden die de reizigers moesten informeren over waar, wanneer hun trein vertrekt of aankomt, alleen bleven die borden leeg toen het erop aankwam zoals ook de medewerkers aan de info balies ineens verdampten in de ietwat hectische temperaturen van opgewonden reizigers.

Giga bedragen werden geïnvesteerd in de aankoop van futuristische treinen die maar niet willen rijden, tegelijkertijd kwamen er sprinters zonder toilet en ander materieel dat ook alweer niet voldeed.

Kortom bij de NS en Prorail is het chaos troef en we blijven er oneindig veel geld in pompen voor de overbetaalde regenten en hun bonussen die het personeel opzadelen met de woede en frustraties, de klanten letterlijk en figuurlijk in de kou laten staan en de kamer komt niet verder dan een bla bla verhaal en maakt verbaal kabaal, maar alles blijft bij het oude.

Maar niet alleen de NS en Prorail zijn mastodonten die een eigen koninkrijkje hebben gesticht, in het open gesticht dat Nederland heet, komen er meer van dit soort gedrochten voort, want heeft u al eens van koninkrijk het Waterschap gehoord? Ook daar zijn ze gestoord.

Men bouwt eerst een paleis, liefst gelegen op een fraai landgoed, alwaar de almachtige directie en nieuwe roofridders worden gehuisvest en onze waterschappen heffen ook alweer ruimhartig een bijdrage die ze verplicht vrijwillig aan ons vragen, waarmee ze iets aan het waterhuishouden en beheer doen, maar grote delen van de poen verdwijnen in prachtige full-color folders, overbodige reclame uitingen en zelfs heuse sponsoruitgaven.

Men besteed zelfs bedragen uit de pot waterbeheersing aan ontwikkelingshulp, zodat de bestuurders met redenen omkleed eens erop uit kunnen naar vreemde oorden, want het zijn uw en mijn centen die ze uitdelen als pepernoten en voor hun goede gevoel bij het goede doel.

Milieu, verkeer, infrastructuur, gezondheidszorg, waterschappen, alles maar dan ook alles is een dikke opgetuigde kerstboom geworden vol met versierselen en vullen aannemers en toeleveranciers hun zakken omdat er nauwelijks deskundigheid of in- en overzicht is op de aanbestedingen, behoudens dat men bij het overschrijden van de budgetten, gewoon nieuwe lastenverzwaringen doorvoert.

Zo ook onze zorgverzekeraars, die van de premies heuse stadions, profclubs en meer van die grootverdieners sponsoren voor de o zo broodnodige naamsbekendheid of eigenlijk meer om zichzelf ten koste van u en mij op de kaart te zetten, oma mag nog even wachten op haar wasbeurt en mag uit eigen zak van haar karige inkomen EXTRA betalen voor wat aandacht en persoonlijke verzorging.

Alle mensen zijn gelijk roept de overheid, alleen de regenten zijn iets gelijker dan de rest, zij verdelen de banen, de burgemeestersposten, maar ook de commissariaten, commissaris van de koningin, de bestuursfuncties in waterschappen, overkoepelende organisaties, vakbonden enz. enz. (de familie Ferrier en Albayrak doen ook aan de stoelendans van ganser harte mee).

Ik verwijs zelden naar oud werk, maar lees eens De dwangbuis van de schijndemocratie en u zult een beperkte maar heldere inzage krijgen in de waan van ons bestaan, waarin ik al in 2007 de malaise van deze mastodonten aan de kaak stelde, zoals ik ook al in 2002 schreef
Nederland het bananenland van enquêtes en commissies waar men mekkert, elkaar ondervraagt en onderzoekt maar geen enkel resultaat boekt.

We gaan gewoon door, men verwijt Wilders dat hij geen visie heeft, dat mensen die PVV stemmen dom zijn en onderbuikgevoelens ventileren, maar wie zijn dan die malloten en dombo’s die ons uit naam van Oranje regeren en keer op keer potverteren en de burger de rekening laten betalen voor hun constante wanbeleid, hun spilzucht en behaagzucht, hun EU adoratie?

Wie stopt deze waanzin, wanneer wordt het gewone volk wakker en realiseert zich dat bezuinigen en staatsschuld zijn ontstaan NIET door de hardwerkende Nederlanders, maar door constant arrogant wanbeleid, mismanagement en incompetent bestuur met totaal ontoereikende kwaliteiten staan er ministers en staatssecretarissen aan het stuur?

Een oude schooljuf, een ex kraker, een vrouwenverslinder, alcoholist en zo nog een paar zeer bekwaaaaaaaaaaame mensen zou wijlen Wim Kan hebben gezegd, staan dus of te regeren of moeten moeilijke dossiers controleren, het is alsof je een kleuter opdraagt een universiteit te leiden, ach ook daar is het armoede troef en droef.

Wetenschappers die frauderen, documenten vervalsen, leerlingen laten slagen om maar te scoren en zo mijn beste lezer ging dit mooie land verloren, aan koninkrijkjes van roofridders die men managers noemt, die onuitputtelijk creatief zijn in het melken tot de koe droog staat en dan nog deze uitleveren aan de meest biedende slager voor het vlees.

Volg de politiek en u wordt doodziek, ze verkwanselen uw baan, uw rechten, uw huis en haard en alles wat u heeft gespaard en ook uw pensioen, want ze hebben nooit genoeg poen om duur te doen van uw centen kijk dat is de kwaliteit van de moderne regenten.

Het kan en moet anders, maar dan zullen we de gevestigde elite terzijde moeten schuiven en niet langer deemoedig lijf en leden buigen voor deze regentenkliek die met hun aanhang de stoelendans orchestreren en keer op keer ons land in verschillende samenstelling regeren.

Columns van Cor Stoker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten